Verplaatsingstechnieken


De Werkgroep Klinische Kinesionomie Noord-Nederland (KKNN) bestaat sinds 1980 en is in 2018 gestopt. De leden waren werkzaam binnen de gezondheidszorg of als docent verplaatsingstechnieken verbonden aan diverse opleidingen, in de provincies Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel.


Doel
De Werkgroep heeft als lange termijn doel te komen tot uniforme benaderingswijze en methodiek van verplaatsingstechnieken in de zorg voor cliënten in Nederland.


Visie
Een respectvolle, haptonomische benaderingswijze bereikt dat de ander zich zorgvuldig benaderd voelt, wat tot medewerking leidt. Het respectvol aanspreken van iemand eigen mogelijkheden zal zorgen voor verlichting van de zorgtaken.
Het meer gevoelsmatig omgaan met de cliënt bij een verplaatsingstechniek, zorgt ervoor dat het een ontspannen samen bewegen wordt met de cliënt. Iemand die meewerkt is veel lichter. En dat is voor alle betrokkenen veel plezieriger.


Rol van de zorgverlener

Als zorgverlener komt men in de ruimte van de cliënt, maakt contact en nadert met aandacht, zorgt voor een juiste aanraking, geeft een impuls om in beweging te komen om zo te komen tot samen bewegen. De rol van de zorgverlener is uitnodigend en begeleidend.

Oproep!

De werkgroep KKNN is gestopt in 2018. Een vervolg heeft het gekregen als werkgroep Verplaatsingstechnieken. Bent u enthousiast over verplaatsingstechnieken en hebt u zin om ons team te komen versterken? Wij zijn op zoek naar professionals die hun kennis en vaardigheden willen inzetten bij de werkgroep Verplaatsingstechnieken!
Voor meer informatie en vragen gaat u naar:
V.l.n.r. Claire van der Pluijm, Peter
Hondebrink, Sytske Logtenberg, Aad van Benten en Ruud Giesberts 

Naamgeving

De werkgroep heeft in 1988 de term 'Verplaatsingstechnieken' ingevoerd in plaats van tiltechnieken.
Onder verplaatsingstechnieken wordt verstaan: met behulp van de haptonomische benaderingswijze, een juiste houding en techniek de cliënt verplaatsen. De cliënt wordt zo in staat gesteld met minimale hulp van de zorgverlener zoveel mogelijk zelf te doen.